2021 har vært et spennende og viktig år for Kobla. Etter mye testing og tweaking har Kobla-appen utviklet seg fra pilot til produkt, noe vi ser på som en milepæl for bedriften. Men vi er fortsatt på jakt etter ny læring, og nye områder å ta appen videre på. Vi har blant annet testet ut nye ideer og løsninger med professorer og studenter ved Nord Universitet i Bodø, testet ut “Miljøsprint” for bedrifter samt stabilisert allerede eksisterende bygg og features.

Året startet i Bodø og Östersund. Det var tid for videre testing av appen, med fokus på ulike brukergrupper med ulike behov. I Bodø var videregåendeelver, studenter og early adopters de første til å teste ut Koblas facelift. Appen var utviklet til å registrere reiser av seg selv – start/stopp og reisemetode. Samtidig som testing foregikk i Bodø, var vi også godt i gang med prosjektet Measure, inform, Mobilise-prosjektet (MIM) i Östersund.

Året avsluttes også i Östersund, der den pågående konkurransen “Vintertramparne” tar sted. Vintertramparne er en konkurranse der 100 påmeldte deltagere skal prøve å bruke sykkel som transportmiddel mest mulig, gjennom hele vinteren. Resvis lar deltagerne konkurrere mot hverandre om å vinne flotte premier.

Kobla har også blitt tatt i bruk i regionen Nedre Glomma, som et verktøy for HjemJobbHjem-bedrifter i Fredrikstad og Sarpsborg. Bedriftenes ansatte konkurrerer med hverandre om å reise grønnest til og fra jobb. Bedriftenes mål er reduksjon av pendleutslipp, samt friskere ansatte. Deltagerne deltok i flere konkurranser gjennom høsten, med mulighet til å vinne en flott hovedpremie på slutten av året. Det var til slutt to heldige vinnere som vant hver sin elsparkesykkel!

Det er Inspiria science center som gjennomfører HjemJobbHjem-initiativet på vegne av Bypakke Nedre Glomma, og vi er glade for at Kobla kan understøtte initiativet med Kobla-appen som en del av deres verktøykasse.

Sammen med samarbeidspartnerne våre i MIM-prosjektet, Östersund kommun og Applied Autonomy, deltok vi på ITS World Congress i Hamburg for “å showcase” prosjektet vårt til andre i ITS-fellesskapet i Norden. Her fikk vi knyttet nye kontakter og ble bedre kjent med fremtidens intelligente transportsystemer.

Behovet for å redusere biltrafikk inn til verdens byer øker, og vi ser på dette som en spennende mulighet for Kobla i tiden som ligger foran oss.

Hvert år arrangeres European Mobility Week i regi av Europakommisjonen, som er en uke med fokus på bærekraftig mobilitet og reduksjon av trafikk på veiene, ved for eksempel innføring av bilfrie dager. Målet med uka er å endre folks reisevaner til å reise mer bærekraftig. Kobla meldte inn to tiltak under mobilitetsuka i år. Et tiltak i Bodø og et i Östersund, der tiltakene gikk ut på å motivere folk til å sykle mer og kjøre bil mindre, ved hjelp av appen.

Noen måneder senere ble Koblas tiltak i Östersund nominert som en av de fem beste tiltakene i Europa i 2021, av over 640 ulike tiltak. Vi er veldig fornøyde med å få denne anerkjennelsen, da denne nominasjonen viser at det vi tilbyr blir sett og satt pris på av selveste Europakommisjonen.

Bedrifter fra Kraft Nord – senter for bærekraftig samfunnsutvikling i Bodø, deltok i en såkalt Miljøsprint fra 13.-20 oktober ved å reise mest mulig bærekraftig. Kobla-appen registrerer reisene til brukerne, og de ansatte i bedriftene brukte Kobla for å måle hvilken bedrift som reiste mest grønt under denne uka. Det ble satt opp en samarbeidsliga, der den gjennomsnittlige poengsummen til de ansatte i en bedrift var summen de deltok med på tabellen i konkurransen. Det deltok totalt 9 bedrifter, og de reiste 1208 grønne km til sammen.

Vi takker for det gamle året, og ser frem til et nytt år med nye og spennende prosjekter!

Johanne Bergman

Johanne Bergman

Produkt- og markedsutvikler i Kobla AS. Epost: Johanne@kobla.no