Sykkelvennlige arbeidsplasser – Alt du trenger å vite

Ledere og ansatte har alle god grunn være nysgjerrig på hvordan sykkelvennlige arbeidsplasser fungerer. En måte å nærme seg nullvekstmålet er å bytte ut bilkøer med bærekraftige resiemetoder.

Mange sverger til sykkelen til jobb, så det kan være en god ide å gå inn for å lage sykkelkultur. Vi vil vise deg hvordan!

To personer i SporX sitt sykkelhotellet med sykkelstativ og sykkelverksted i bakgrunn

Kobla på besøk hos SporX sitt nye sykkelhotell. Avbildet: Adnan Afzal og Johanne Bergman

Motiver og tilrettelegg med 10 løsninger

1. Sikker sykkelparkering, gjerne innendørs eller under tak.
En sykkelparkering som er varm, tørr og trygg er viktig for syklister. Det reduserer sjansen for tyveri eller ødelagte sykler, som er et av agrumentene til hvorfor det kan være vanskelig å sykle til jobb. Det er også fint å vite at sykkelen er tørr til hjemveien.

2. Ha en smart garderobe.
Tilgang til garderobefasiliteter er nødvendige, men også som være det som gjør det attraktivt å sykle. Dusj, tørkeskap og låsbare skap er viktig. Ikke undervurder nytten av å holde det rent og ryddig! Om du virkelig vil satse kan det å anskaffe sykkelheis og ladestasjoner for el-sykler være en god investering. Andre tips er hårføner, strykebrett og strykejern til våte dager.

3. Mekkestasjon og sykkelservice på arbeidsplassen
Det er lurt å ha verktøy enkelt tilgjengelig om uhellet skulle være ute og å kunne vedlikeholde sykkelen. En sykkeldusj holder sykkel fri for skitt på sommeren og salt på vinteren. Sykkelpumpe og punkteringsspray er en god ide å ha liggende.

4. Støtteordning til vedlikehold og dekkskift
Tilskudd og gode avtaler for vedlikehold av sykler og skifte til piggdekk for vintersykling kan gis for å få flere til å sykle hele året.

5. Bruk av app for motivasjon og brukervennlighet
At enkle fasiliteter er på plass viktig for å sykle til jobben, men det er lurt å ha en plan for hva som skjer etterpå. Motiver ansatte, skap sykkelkultur, og bruk smart og riktig teknologi for å få maksimalt utbytte av investeringene. Appen Kobla er et verktøy som registerer alle reiser automatisk og GDPR-vennlig samt nudger til grønne reiser ved hjelp av gamification og adferdspsykologi. Kobla kan brukes som en smart bedrifts-app for å motivere ansatte. I tillegg kan man benytte seg av moduler som sikrer trygg parkering, utlån av sykler, tilbakemeldingsfungsjon eller for eksempel at de ansatte kan vise til at de har syklet for å få goder.

Sykkelskap -bokser

6. Utlån av sykler/elsykler
Ikke alle har tilgang til sykkel eller har den på arbeidsplassen. Få de ansatte til å redusere bilbruk ved at de kan låne sykkel til tjenestereiser og reiser til og fra arbeidsplass. Det sparer også tid!

7. Kilometergodtgjørelse for sykkel.
Kilometergodtgjørelse for sykkel kan brukes ved å gi en liten sum per km for sykling mellom møter.

8. Implementer sykling til jobb og dusjing som en del av arbeidstiden
Tiltaket kan gjøres én eller flere dager i uka og fører til at tidsklemma reduseres. Dårlig tid før jobb kan føre til at enkelte tar bilen. Det kan løses ved å inkludere sykling som en del av arbeidstiden

9. Sponsing av utstyr
Sykkelutstyr som hjelm, regntøy, ull og lykter kan være en ekstrautgift for mange, og kan være en grunn til å droppe sykling. Får man dette sponset gir det både muligheter, men også forventninger til at det vil bli brukt.

10. Det er ikke alt eller ingen ting!
For mindre eller unge bedrifter er det lett å tenke at det blir vanskelig å tilrettelegge for sykling på arbeidsplassen. Det er lett å bli overveldet av alt som kan gjøres og tilrettelegges, så husk at det er mange enkle og billige grep du også kan gjøre. Spør de ansatte om hva de faktisk trenger og ønsker. Det er ikke alltid det mest fancy anlegget som er det beste. En parkeringsplass til bil tar opp hele 10 sykkelplasser, så bare ved å fjerne èn vil man frigjøre mye areal. Et annet enkelt, men godt tips er å leie sykkelparkeringsbokser. Hos Bikely kan man også forhåndsbooke.

Hva får du ut av det?

Mange større arbeidsplasser har redusert bilparkeningen kraftig til fordel for å satse på sykkelparkering og garderobe. Dette er fantastisk for miljøet, men det er viktig å ikke glemme de andre essensielle fordelene det også gir. Å bevege og å få opp pulsen seg gir helsegevinster, selv ved kort varighet når det gjøres over tid. Bevegelse fører til endorfiner, altså glade ansatte og ledere. Det kan føre til lavere sykefravær og styrke lag-følelsen, samt brukes i miljøregnskap og kanskje til og med skape en avisoverskrift eller to!

Ikke minst vil man få frisk luft og dagslys. Kobla og et norsk universitet er nå i gang med en forskningsrapport som fokuserer på hvor stor betydning bevegelse i natur/utendørs har å si i forhold til trening innendørs. Vi kan ikke røpe annet enn at det har stor betydning!

For ansatte: De fleste arbeidsgivere ønsker å bli en attraktiv arbeidsplass. Positive itinativ blir satt pris på, og med argumentene fra denne artikkelen vil det være gode grunner til å gjennomføre et spørsmål om tilrettelegging for sykling!
For ledere: Visste du at det er flere parter jobber med sertifisering av sykkelvennlig arbeidsplasser? Arbeidstagere ser oftere etter miljøvennlige bedrifter, så det på en handlekraftig måte vise verdiene til bedriften. Bor du i Oslo kan bedriften få støtte for tilrettelegging til aktiv reiser.

Vi ønsker dere lykke til med å bli en sykkelvennlig arbeidsplass!

Hold deg oppdatert om Kobla

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Johanne Bergman

Johanne Bergman

Produkt- og markedsutvikler i Kobla AS. Epost: Johanne@kobla.no