Venteliste for å bli med i vintersyklist-kampanjen!

Det startet som et prosjekt sammen med Östersund kommune, Sverige. Nå, tre år senere er Vintertramparna blitt tradisjon, og tiltaket er så populært at det nå er venteliste for å bli med! Nytt for året er at både gående og bussister er med.

Les mer og ta kontakt med Kobla dersom din kommune har en av disse målene:
– Få innsikt i befolkningens reisevaner, spesielt mikromobilitet.
– Påvirke innbyggere eller ansatte til å ta grønnere reisevalg.

Dette er vintertramparna!

Det startet i Östersund kommune – Sverige.
I 2021, mottok en fokusgruppe med 100 syklister piggdekk og diverse utstyr, og var med i trekning av gavekort ukentlig – mot at de benyttet Resvisappen (Kobla Regis) og tillot innsikt i deres reisemønster. Alle deltakernes reiser, også de med bil, ble logget.

Videre ble reisene ble importert inn i et GIS verktøy i sanntid. En av mulighetene dette åpnet for, var visning av steder der syklistenes gjennomsnittsfart hadde stort negativt avvik fra normalfart på sommeren. Dette var typisk steder med dårlig vintervedlikehold, og ble videreformidlet til driftsavdelingen.
Innsikten som kommunen fikk kunne da brukes til for eksempel bedre brøyting, veiforbedring og i planarbeidet videre. Selv om syklistene fikk goder for å bli med, skal man ikke undervurdere styrken i deres ønske om å bidra og å gjøre en forandring for samfunnet.

Vinterkampanjen 2023/2024

Selve prosjektet er ferdig, men kampanjen ble så vellykket at den fortsatt startes årlig. Vintertramparna har blitt en tradisjon! Det er nå venteliste for å bli en av de 100 syklistene som får bli med i prosjektet, hvor fokuset er nå å motivere vinterbilister til å bli vintersyklister. De som blir med er typisk personer som sykler på sommeren og kjører bil på vinteren, men som er nysgjerrige på om dette kanskje kan være noe for de.
Nytt av året er at også de som går til fots om vinteren eller tar buss kan være med i kampanjen.

 

Vinterkampanjen har altså blitt brukt i Sverige til to formål:

  • Først å bruke Kobla Regis til å innhente statistikk som er vanskelig for kommunen å få ta i: brukerne godtar å dele mer data.
  • Så Kobla Miljømotivator å nudge brukerne til å reise grønnere. Her deles ikke detaljerte reisedata. Personvern har hovedfokus, fordi at for å kunne påvirke, må brukerne føle seg trygge! Kommunen får se aggregert statistikk.

Og for de som vil se hvordan Vintertramparna ser ut, sjekk filmen på denne siden

Kontakt oss for en uforpliktende prat dersom du ønsker å vite mer om hvordan din kommune kan ta i bruk Kobla, eller har andre spørsmål.

📧 support@kobla.no

Hold deg oppdatert om Kobla

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Johanne Bergman

Johanne Bergman

Produkt- og markedsutvikler i Kobla AS. Epost: Johanne@kobla.no